6 nap zsinórban, ugyh most jöhet a megérdemelt pihenés. Egész hétvégén nagy pörgés volt, tegnap már kevesebben voltak, és ma volt a legszörnyűbb, mert olyan szinten szét untam magam, hogy hihetetlen. Ráadásul tegnap este volt egy kis italozás a lengyelekkel (ugyh el lehet képezlni:D), így ma sikerült pár hülyeséget csinálnom, de semmi komoly. Megtanultam frangipane-t sütni és rohadt finom...külön örültem is neki, mert mindig is akartam ilyen tipikus angol sütiket csinálni:)
Íme a recept:
Alap: 28centis tortalaphoz kell:
400g liszt, 400g vaj, 100g porcuk, só, vanilia(rendes), citromhéj, 2 tojás+2 sárgája
Minél gyorsabban összedolgozni, hogy a van ne olvadjon meg, vagy érdemes géppel. Utána fél óra a hűtőben becsomagolva, majd 5mm-re kinyújt->végén érdemes 2 sütőpapír között. Formát szépen kibélel, fölösleget levág, aztán addig kell sütni 150 fok körül amíg halvány színt kap, aztán jöhet a töltelék...
Töltelék: ez konkrétan nem tudom mennyire elég.
250gr vaj, 250gr cukor, 200gr darált mandula vagy bármi, 100gr liszt, 8 tojás szétválasztva, vanilia(természetesen igazi)
Mindent összekever, kivéve a tojásfehérjét, mert azt habbá és a végén hozzá a masszához...ennyi. A masszát bele az elősütött formába és aranybarnára süt, mint a képen is látszik (amit nem én csináltam). Amúgy sütés előtt lehet, illetve érdemes bele meggyet, barackot, vagy bármit nyomkodni valami ízléses elrendezésben. Egyszerű, gyors és király. Kevés vanilia krém, vagy fagyi mellé azt cső...:D
Ez nem tudom most hogy jön ide de az angoloknál a cheddar olyan, mint nálunk a trappista, mindenki ezt tolja, mindenbe ezt tesznek és mindenhol ugyanúgy lehet kapni, mint nálunk a trappistát. A másik, hogy majonézzabálók, de nagyon. Egyszerűen mindenbe kell egy kis majonéz. Amúgy tartottam, hogy mien szar lesz az angol konyha, de szerintem tök jó. Van persze ami ízetlen, meg nem ennék belőle minden nap, de a legtöbb kaja jó. Tegnap például életemben először ettem olyan pitét, mint amit a Tom és Jerryben az öregasszony mindig sütött, csak ez húsos volt.:D
Ja tök zsír, mer volt ma benn a munkaruhás cég szabója, lemért, és készül a saját szakácsruha-kollekcióm. A konyha meg teljes felújításon megy keresztül...50ezer fontért vettek gépeket új grill, új főzőlapok, új minden, jó lesz ha kész lesz.
Az indiai sous chef meg mondta, hogy főzzek neki gulyást, amikor visszajövök melózni, mondjam mi kell és ő mindent beszerez. Mondom először importáltass magyar paprikát, de azt mondta nem probléma:) Hát jó...amúgy mondták megint, hogy egész jól tolom, aminek igen örültem.
Ennyi fért mai műsorunkba, mert kifáradtam azért egy kicsit. Jó8.
Ja, egy kis feladvány:
Mi látható a képen?
A megoldásokat kommentbe kérném, értékes nyeremények várhatók, szóbeli elismerés formájában:)